28 Mart 2014 Cuma

MARİFETLİ HANIMLARA DANIŞMA KLUBÜ


        Bu günlerde kayınvalidem, alt solunum yolu enfeksiyonu olmuş, eşim de annesini bir kaç doktora götürdükten sonra, tedavisi gözümüzün önünde olsun diye bize getirmiş. Haliyle tabi ev biraz hareketlendi, hasta ziyareti nedeniyle gelip giden misafirler oldu.  Akşamları ani gelen misafirler için ikramda kusur etmemeye çalışıyoruz kendi çapımızda. Fakat bunca yıl oldu evleneli hala bu ani misafir ikramlıkları konusunda elim ayağım birbirine dolaşmıyor da değil ne yalan söyleyeyim. Hem tatlı olsun, hem tuzlu olsun, e bunlar da birer çeşit olup  tabağın karşılıklı  köşesine kurulup birbirine selam versinler istemiyor insan haliyle :) Ortalama bir saat içinde yarım yamalak marifetlerimi konuşturmam, mutfağımı pek alışık olmadığı bu  hıza yetiştirmem gerekti :). Hüsnü zannımca mutfağın son performansları fena sayılmasa da, kendi kendime şunu düşündüm. Böyle durumlar için muhakkak bir ön hazırlık yapılmış olmalı ki daha az performansla daha güzel ikram tabakları hazırlanabilsin. Tabi bu hem çay hem de yemek hazırlıkları için olsa çok daha güzel olur. Ben maalesef eşimin hazırlanıp deep freeze konan veya konserve edilen hiç bir şeyi yememekte direnmesi nedeniyle bu konuda kendimi geliştiremedim. Oysa her kadın için nasıl bir kurtarıcıdır deep freez hazırlıkları. O görmeden yapıp buzluğa attığım yaprak sarmaları, ıspanaklı, patatesli börekler ve birkaç çeşitle hazırlanmış halujlar  çok işime yarayınca bu konuda eşimin fikrini dikkate almamaya karar verip, çareyi de sizlerin bu konudaki deneyimlerinden istifade etmekte buldum. Blogger hanımlardan neler neler öğreniyoruz her kadın bir bilgi ve deneyim hazinesi gibi. 
      

  Dün de mesela iş gezisi bavulu hazırlama konusunda az çok bir şeyler öğrendim. Çünkü tatil bavulu gibi olmayacağını neyse ki yola çıkmadan fark ettim. Hem mümkün olduğunca en küçük bavulu hazırlamak, hem de bu bavula eşarptan, takım elbiseye, ayakkabıdan çantaya, çoraptan, boneye kadar  en az iki kombine edilmiş takımı ve akşamları giyilecek bir iki parça rahat kıyafeti yine birbirine yakıştırıp sığdırmam gerekiyor. En zor yanı şu ki ne giyeceğine önceden kesin karar vermek ve bu renkler etrafında kombinleri hazırlamak. 3 gün için iki takım elbise koymayı ve bu iki takım elbise için de sadece bir ayakkabı ve bir el çantasını bavula koymaya karar verdim. Tabi bu takımların içine bir tişört bir de gömlek ve ikisine de iki ayrı eşarp ve bone ile bir inci takı ve  bir de severek kullandığım uzun taş boncuğumu almaya karar verdim. Bir de abdest ve havuz için terlik, bir tane oda için ince bir seccade (çünkü çoğu gittiğim otel odalarında olmadığı için yatak örtülerini falan seccade yapmak zorunda kalmışımdır). Her ihtimal için sıcak tutacak bir yağmurluk almaya karar verdim, geri kalanlar da işte hepimizin bildiği pijama, tarak, fırça-macun, parfüm vs... (Bunları da liste yaptım tabi :)))
     Bizde durum budur, bu hafta sonu bendenizi oldukça yoğun işler bekliyor, el çabukluğu iyi olan hatunlar için çok önemli olmayan işler olsa da benim gibi zor karar verip az beğenen ve çok da pratik olmayan garip gurebalar için epey bir performans gerektiriyor.  Sizden her konuda tecrübelerinizi yazmanızı ne çok isterim. Sevgiyle kalın, mutlu hafta sonları...



13 yorum:

  1. Sevgili yüzyıllıkkonak, hiç bir zaman marifetli bir ev hanımı olamadım,tembel bir evhanımıyım ama bu yazınla bavul hazırlama ve dondurucu konusunda bayağı bilgilendim...sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel Ayşem, yazar Ayşem sana Allah inanılmaz bir yazma kabiliyeti vermiş, bende ne marifet var, ne çizme ne de marifetli bir ev hanımlığı... Sen teveccühde bulunmuşsun. Çok öpüyorum. Sevgi benden

      Sil
    2. Ne yazma ne çizme olacaktı pardon 🙈🙈

      Sil
  2. Hastazi yareti kısa olmalı demek istiyorum sadece..birilerinin ziyareti hangi sebeple olursa olsun ev hanımına eziyet ve bu derece önhazırlık gerektiren bir şey olacaksa gelmesinler ziyarete..yaprak dolması sarıp at dolaba derim..sarmayı seviyorsan sevmiyorsan gelenlere sardırabilirsin :)

    Acil şifalar dilerim..Rabbim afiyet ve kolaylık nasip etsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili @Aklımı Okuyorsun çok teşekkür ederim. Yaprak sarmasını seviyorum desem de biraz sardığımda müthiş bir omuz ve sırt ağrısı hasıl oluyor :)) Ah ben hiç öyle marifetli, tuttuğunu koparan hanımlardan olamadım maalesef. ;)) Sevgiler...

      Sil
  3. Merhabalar benim için de bavul hazirlamak resmen kabus 3 çocuk koca falan kendim için bi çok şeyi unuturum gittigim yerde alis veriş telaşı olur hayat resmen kosturmaca ben çok yetisemiyorum yetisenlere helal olsun sevgiler ;)

    YanıtlaSil
  4. bence mercimek çorbası gibi bir çorba, pilav ve bir fırın yameği yetiyor gelen misafire. patatesli bir tavuk gibi. Hazırlamaları da işi de kolay. bir gün pirinç bir gün bulgur, bir gün döğme, bir gün ankar pilavı derken hooop bitiyor bende donmuş yemekleriş çok sevmem eşin gibi bir mantı hariç

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selda Hanım çok teşekkür ederim hoşgeldiniz ;)

      Sil
  6. Benimde yardımcım dondurucu özellikle çayın yanına kek,kurabiye,börek hazırda olunca iyi oluyor..
    Eşinin sevmemesi zor olsada gelen misafirlere ikram edersin...
    Kayınvaline geçmiş olsun sanada kolaylıklar dilerim..
    Bloğunu takibe aldım benim bloğumada beklerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hanife Hanım çok teşekkür ederim, iadei ziyarette bulunacağım elbette ;)

      Sil
  7. Zaten anlamıştım o tertemiz mutfak resimlerinden ...
    Demek bir tatlı bir tuzlu karşılıklı bakışmasınlar ha...
    Lütfen bir daha ev işlerindeki beceriksizlik üzerine yazdığım yazılara "ben de " diye katılmayınız :P
    belli ki 10 parmakta 10 marifet
    Bir de şu valiz listesini bir alayım lütfen
    vuvvvvv....
    :))

    YanıtlaSil
  8. @1deligibi sevgili arkadaşım; beni güldürdün ya Allah da seni güldürsün. Sen imaja aldırma derim, ben buralarda bir garip çingeneyim ;)) marifetli olmak kim biz kim ;)) gelelim bavula. Götürdüğüm iki takım elbisenin yanına keşke bir de şık bir elbise ceket falan da yapsaymışım dedim. Zahir yine feminen değil masküken bişeyler olurdu onlar da ;) ama şöyle çizgili siyah beyaz renklerde ceketli falan bişeyler de olsa belki giyerdim dediydim. 3 ayakkabı yetti biri babetti akşamları gezmek için. Seccade unutulup yatak örtüsü kullanıldı. Aksesuar ve takılar çok iyiydi. Severim zaar inciyi ve boncuk takıları. Efendim mayo kapalı havuz olmayınca hamam ve masaj sefasında kullanıldı. Valizi en küçüğünden hazırlayabilen bir ben vardım bellboyların duasını aldım ;)))

    YanıtlaSil