29 Nisan 2014 Salı

CENNET YOLCULUĞU 1

       
         İki yıl önce bugün yarın başlarım dediğim Kur'an'da dua ayetlerinden bir defter oluşturma amaçlı çalışmam için satın aldığım  kırmızı  deri kaplı defterimi bu sabah  yazmaya başladım ve sonra da bunu sizinle de paylaşmaya karar verdim.
         Bugün 29 Nisan 2014 Salı. Kur'an dili ile dua etmeyi öğrenme amaçlı çalışmama ancak bugün başlayabiliyorum. Kur'an mealim Mustafa İslamoğlu'nun Hayat Kitabı Kur'an gerekçeli Meal Tefsir adlı Meali. Nüzul sırasına göre tertib edilmiş meal değil bu. Efendimiz'in vefatından sonra Hz. Osman'ın hilafeti döneminde  sahabelerden oluşan cem ve tertip komisyonunun yaptığı mushaf tertibine göre yapılmış olan mushafından yani bildiğimiz Fatiha ile başlayıp, Bakara, Al-i İmran ile devam edip Felak-Nas ile biten Mushaf ile çalışmaya başladım. Eskiler usulsüzlük vusülsüzlüktür derlermiş. Yani bir yöntemi olmayan amacına ulaşamazmış. Şimdi bu yazıdan sonra inşallah bu yöntemleri ve süreci planlamaya çalışacağım. 
       Mustafa İslamoğlu mealine inanılmaz güzel bir önsöz yazmış. Geçtiğimiz yıl okurken altını çizmişim bir çok yerin. Bunlardan biri de  şu cümleler; "Kur'an okumak ucu cennete ulaşan bir yolculuğa çıkmaktır. Tıpkı Hz. Peygamberin dediği gibi; "Kur'an okuyan kimseye şöyle denir: Oku ve yücel! Dünyada okuduğun gibi oku! Makamın, son okuyacağın ayetin olduğu yerdedir" 
      Ve yine Kur'an, fu'lan vezninin de delalet ettiği gibi okumanın tüm olumlu anlamlarıyla daima okunan demektir. Kur'anı Kur'ana sorduğumuzda, o kendisini bize şu özellikleriyle tanıtmaktadır:
     1- Allah'ın kelamıdır. Kelam sıfatının, tüm diğer vahiyler gibi, başı arşta ayakları arzda olan fiili bir tecellisidir.
     2- Arapça bir hitaptır. Arapça Allah'ın dili değil Kur'an'ın dilidir ve hiçbir tercüme Kur'an değildir.
     3- Tevatür yoluyla nakledilmiştir ve Allah'ın koruması altındadır. İndiği ilk günden itibaren binlerce inananın hafızalarında, gönüllerinde, hayatlarında ve yazılan mushaflarda taşınarak bugünlere gelmiştir. 
     4- Anlaması kolaylaştırılmış, bizzat kendi kendisini tefsir eden apaçık bir hitaptır. O, her okuyanın kendine göre anlam verdiği bir hitap değil, muradı ilahiyi taşıyan bir hitaptır.
    5- Mucizedir. Önceki Peygamberlere verilen mucizeler göründüğü zaman ve mekanla sınırlıydı ve tarihseldi, Kur'an ise zamanlarüstü yaşayan bir mucizedir.
    6- Evrenseldir. Sadece belli bir mekana ve zamana değil tüm insanlığa rehber olarak gönderilmiştir.
    7- Kapsayıcı ve bütüncüldür. Hayatın her alanına dair değişmez değerleri ortaya koyar.
    8- Hidayet, nur ve furkandır. İnsana rehberlik eder, doğruyu yanlıştan ayırır ve karanlık akılları ışığıyla aydınlatır.
    9- Parça parça inmiştir. Çünkü Kur'an hayat kitabıdır ve ilahi bir inşa projesi olarak hayata anlam katmak için gönderilmiştir.
       Ve karşıma çıkan ilk dua ayeti ile bu Cennet yolculuğuma büyük bir sevinç ve heyecanla başlıyor sizleri de Kur'anın Sahibi Yüce Allah'a emanet ediyorum.
       "Hamd, bütün alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur". (Fatiha 1)

23 yorum:

  1. Öğrendiklerinizi bizimle de paylaşırsanız çok sevinirim. Ben de çok isterim Kuran'ı anlamayı. Takipteyim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadriye Hanımcığım; inşaallah öğrenmek kısmet olur, zaten amaç Kur'anı anlamaya çabalamak... Çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Blogunuz çok güzel. Hevesle okumaya başlamıştım ki Mustafa İslamoğlu ismini görene kadar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kendi Fikri; ne güzel bir blog isminiz var ;) Şimdi size sormayacağım aa neden? yaa niye? diye. Ben şöyle iki kelime edeyim müsaadenizle; bana gördüğüm zaman Allah'ı ve kulluk vazifelerimi hatırlatabiliyorsa ve bunun için kendimi sorgulamama, yenilememe, çabalamama vesile oluyorsa başımın üstünde yeri vardır velev ki O kişiyi sevmeyenler olsun, atsınlar tutsunlar vs. Siz de Mustafa İslamoğlu'nun kıymetli eseri Gerekçeli Meal Tefsir'ini okuyorum diye bloğumu beğenmekten vazgeçtiyseniz buna ne diyebilirim. Sonuçta herkesin kendi fikri değilmi ;) Sevgiler...

      Sil
    2. Mayıs ayında Marifet dergisinde bu konu ile ilgili bir reddiye okudum.Bu yazışmalardan sonra. Tevafuk oldu. Yahudilerin bir oyunundan bahsediyor. 99 doğru 1 yanlış diye.

      Sil
  3. Hoş ve ilginç kesişmelerimiz var. 2 gündür başlamaya niyetlendim ve yazınızı gördüm , Daha önceki plan da hala geçerli yürütebilirsek hem Efendimizin (S.A.V) hayatı hem Meal okumak harika olur. Bir de dua defteri fikri harika , daha önceki meal okuma girişimimde bir dua da çok etkilenmiş haangi ayetse ezberleyim niyetiyle KuranI Kerimden bakmıştım... Amene Resulu imiş... Nasıl bir heyecan duyuyorum ve güvende hissediyorum kendimi anlatamam... Böyle güzel bir paylaşımla heves getirdiniz... Umarım bu güzel yolculuğa beraber çıkarız... Dualarda buluşmak dileğiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Deli Gibi yorumlarınla eski bir dostla konuşuyormuşum gibi içimi ısıtıyorsun, bugün dua defterime devam ettim ta ki artık sağ kolum yazamaz oluncaya kadar. Öyle böyle bir mutluluk değil benim için anlatamam. Evet beraber yapalım bu yolculuğu hazır tam da bugün Receb ayının 1. günüyken, şahane olur. Takip edersek birbirimizi daha da şevkli oluruz sanki. Kocaman sevgi, en güzel dualar seninle olsun.

      Sil
  4. Bana namaza başladığım ilk yılları hatırlattınız..gördüğüm duyduğum beni etkileyen herşeyi yazıyordum o zamanlar..tabii internetin de pek yaygın olmayışı buna yardımcı olmuştu..

    Hala bazen not ettiğim duaları açıp okurum..sanki o ilk günlerin kokusu ve duygusallığı canlanıyor..
    Notlarınızı bende paylaşmayı çok arzu ediyorum..dua ayetleri defteriniz ve niyetiniz mübarek olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar nasıl güzel temenniler çok sevindim bilemezsin sevgili Cafe Huzur. Ben de namaza bu yöntemle başlayabilmiştim. İnşallah Kur'anı anlayıp yaşamakta bir adım olur, sizin de bu yeni bloğunuz hayırlı olsun. Çok beğenerek takip ediyorum. Sevgi ve dua ile...

      Sil
  5. Ben de mubarek uc aylar la birlikte meal okumalarima baslarim insaAllah. Mustafa Islam oglu ve Prof.Mehmet Okuyan Hocalarin dersleri ni you Tube den dinliyorum, cok etkileyici. O yuzden onlarin yazdigi tefsirleri de okumak istiyorum.
    Rabbim dualarinizi kabul ,ibadetlerinizi makbul eylesin.


    Irmak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Irmak Hanım hoşgeldiniz, bu meali kesinlikle tavsiye ederim o zaman. İnşallah başladığınızda elinizden bırakamayacaksınız. Sizinde üç aylarınız hayırlı mübarek olsun. Sevgiler...

      Sil
  6. Bir değil bir kaç defterimi doldurmuştu Kuran ile yolculuğum...Ve benim kalemimde senin kaleminin aynısıydı,sadece rengi açık pembeydi...Yazmak bence çok kutsal bir şey,değerli...Yazmak değer vermektir...Yazarak anlamaya çalışmak ise niyetinin halis,içten,gerçekliğini gösterir...Ben de eski defterlerimi çıkarmak istedim.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşemm senin bilgeliğinin altında kim bilir daha ne çalışmaların vardır bizim bilmediğimiz. Senin eski defterlerini nasıl okumak isterdim bir bilsen. Ne kadar güzel sözler bunlar, kalbi desteğini taa yüreğimde hissettim dost...

      Sil
  7. maasaallah ne guzel dusunmussunuz. biz de ins sizden gorerek sevkleniriz. guya her aksam kuran ve meal okuyorduk fi tarihinin birinde :( seytan iste okumayi keseli bayagi bir sure oldu plansizlik cok kotu hakkaten. Allah kabul etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Kur'an okumak insanı diri tutuyor, kopmamak için işte çabalıyoruz. Dünya meşakkati, iş güç çoluk çocuk derken bir anda kayboluyor insan. Birbirimizden ilham alırız inşallah. Allah ayaklarımızı sabit kılsın yolunda. Sevgiler...

      Sil
  8. Okuduğum en anlamlı postlar arasına girdiği inanın bu paylaşım. Bende kendime meal defteri oluşturacaktım aynen sizinde böyle bahsettiğiniz gibi ama ertelemekten bi türlü başlayamadım da. Ve bir de sohbet defteri tutuyorum unuturum o bilgileri diye yazıyorum aklımda kalan her satırı .. Blogunuzu bende etkinlik sonucu keşfettim ve çok beğendim :) hemen izlemeye alıyorum bana da beklerim Selamlar ..
    http://sadecebiyasam.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esen Hanım hoşgeldiniz, söz uçar yazı kalırmış, iyi yapmışsınız.

      Sil
  9. merhaba ne güzel bir paylaşım olmuş içimi birden huzur kapladı bende kul olmanın hakkını veremiyorum yazınız vesilesiyle en kısa sürede Kuran mealine başlıyacağım sonsuz teşekkürler......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neslihan Hanım ne çok sevindim, inşallah hep beraber okuyalım, tam da zamanı Ramazan ayında da bitiririz belki. Sevgiler...

      Sil
  10. merhaba sizi Pembe Kreasyonun bloğunda keşfettim geldim ve paylaştıklarını çok sevdim bende bloğuma beklerim sevgilerle..
    http://benimisimdikis.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgi bizden efendim, elbette iade-i ziyaretlerde bulunacağım, herkesin emeği görülmeye değer...

      Sil
  11. Not edilecek not alinacak o kadar cok sey varki birinden baslamali su hizla donen zamana inat:)

    YanıtlaSil
  12. bende istiyorum aslında okumak bir gün başlayacağım ama bakalım ne zaman geciktirmemek lazım.

    YanıtlaSil